A Fidesz 16 nagy hazugsága

A nyár folyamán a közösségi oldalakon tapasztalt lelkesedést (Orbán Viktor lapjától a Milláig) megpróbáltam egy olyan kérdés tisztázására felhasználni, mely régóta furdalja sokak kíváncsiságát: melyik párt a hazudósabb. Így hát felkerestem ezeket a csoportokat, és hirdettem a lehetőséget: aki ismer hazugságot a politikában, írja meg, bővítse a gyűjteményt, amelyet közzé teszek. És akkor: ki is a hazudósabb?

Az emberek többsége talán azt a választ várja, hogy az MSZP, mert “hazudtunk reggel, éjjel meg este”. Másodiknak pedig talán az ember a Fideszt gondolná, hiszen néhány évente cserélik az elveiket: a szegények szociális biztonságát féltő, a Tibet függetlenségéért tüntető ellenzékből a vagyonosokat gazdagító, a Kína-ellenes tüntetéseket beszüntető kormánypárt lett.

Ahogyan várja is az ember, a két legfiatalabb parlamenti pártnak még nem volt elegendő ideje bizonyítani vagy cáfolni állításaikat, így egy apróbb ügytől eltekintve nem is lepleződött le egyetlen hazugságuk sem. Természetesen most a hazugságok sora következik, de mindenképp meg kell jegyeznem, hogy ez egy folyamatosan bővülő lista, melyen a teljesség igényével, de hiányával szerepelnek a hazugságok. Magatok is küldhettek be rá, csak küldjetek e-mailt a politikaihazugsagok@freemail.hu címre, írjátok le, hogy ki mondta, mikor mondta, és rövid indoklást, hogy miért hazugság. Teljesen érdektelen, hogy melyik párt hazugságáról van szó, pártatlanul gyűjtöm őket.

Nem árulok zsákbamacskát, a Fidesz nyerte a hazugságok aranyérmét, olyan toronymagasan, hogy részlehajlással vádolnának meg, ha a többi párt hazugságait is nyilvánossá tenném. Amennyiben elegendő számú hazugság gyűlik össze az ellenzéki pártok szájából/tollából, azokat is elétek tárom. (Bizonyára kevesen emlékeznek már a többi párt hazugságaira.)

FIDESZ

Orbán Viktor (1998. április 9., Magyar Nemzet) “Soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar.”
Orbán Viktor (2010)A Fidesz az egyetlen kormányképes erő.”
Lett Magyarországnak olyan kormányfője, mely nem kormányozni, hanem uralkodni akar, legalábbis saját bevallása szerint.

Orbán Viktor (2007. június 29., orbanviktor.hu)Elhárult egy fenyegető alkotmányos válság veszélye. Jó oka volt az OVB-nek, hogy végre tudomásul vegye, Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye.”
2010. november 16-án a korábban alkotmányellenesnek ítélt, és az Alkotmánybíróság által megsemmisített különadót újra elfogadta a parlament, egyúttal szavaztak az Alkotmánybíróság jogköreinek csökkentéséről, ezzel a Fidesz megszegte “a magyar demokrácia egyik vastörvényét”.

Orbán Viktor (2007. ősz) “A történelmi szövetség első lépése a népszavazás. A világosan kifejeződő népakaratnak senki sem állhat ellen, ha mégis, a nép kezében a döntés, milyen módon szerez érvényt világosan kifejezett, demokratikus akaratának.”
2010-ben a kormányfő már az alkotmányról sem kérte volna ki a nép véleményét, úgy fogalmazott: “nem híve”, és csökkentte a népszavazásra bocsátható kérdéskörök számát. Azzal indokolta: “azért választják meg a képviselőket, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben döntsenek, és csak kivételes esetben forduljanak a választókhoz”. Tehát az a népközpontú szemlélet, amivel kampányolt, hamisnak bizonyult.

Tállai András (2008. július 28., www.fidesz.hu) “A sorozatban negyedik – nagy hitelminősítő intézet általi – leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált.”
Azonban a 2008-as leminősítés után 2010-ben, a Fidesz-kormány alatt is több hitelminősítő rontott Magyarország minősítésén.
Kósa Lajos (2010. szeptember 15.) “A hitelminősítők azt mondanak, amit akarnak, sokkal fontosabb, hogy a magyar választók mit akarnak.”
Kósa Lajos (2010. december 7.) “A nemzetközi hitelminősítők hitelvesztését igazolja, hogy korábban a jelenleg súlyos gondokkal küzdő Írország is kiváló minősítést kapott.”
Tehát a Fidesz szerint, ha az MSZP-kormány alatt minősítenek le, akkor az a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt van, ha azonban a Fidesz-kormány alatt minősítenek le, akkor a hitelminősítők egyszerűen hiteltelenek.

Orbán Viktor (2009. június 12., fidesz.hu) “A következő kormány kénytelen lesz újabb hitelt felvenni az IMF-től, mert a mostanit teljesen elkölti a Bajnai-kabinet. A szocialisták gyakorlatilag csődbe vitték az országot, így a következő kabinetnek nem lesz miből építkeznie.”
Fellegi Tamás (Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, 2011. május 24., fidesz.hu) “A magyar állam 1,88 milliárd euróért szerezte vissza a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt […] A részvényvásárlást a magyar állam a már korábban lehívott IMF-hitelből finanszírozza.”
Tehát a miniszterelnök igaztalan állításával szemben nem költötték el a hitelt, nem vitték csődbe az országot, és van miből építkezni.

Orbán Viktor (2009. november 10.) “Lesz 2010-ben egyszeri, nagyarányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra.”
Nem volt 2010-ben adócsökkentés. 2011-től ugyan megváltoztatták az adórendszert, de abban 1,5 millió alacsony keresetű embernek csökkent, míg csak a felső 700 ezernek nőtt a nettó bére.

Orbán Viktor (2010. február 8., Gazdasági Rádió) “Lényegében gyetértek azzal a kormányállásponttal, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, nincs szükség drasztikus beavatkozásra. Nem szükséges más modellekre áttérni, a mostani szisztémával el lehet menni még  körülbelül 30 évig.”
A választási prospektusban ez olvasható: “a Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét és megvédi a nyugdíjpénztárakat”.
Kósa Lajos: (2010. október 10). “Rosszul működik a magánnyugdíjpénztár rendszer, a működési költsége duplája az államinak.”
2010. december 14-én a parlament elfogadta az új nyugdíjtörvényt, mely visszaléptette a magánnyugdíj-pénztári tagokat az állami rendszerbe, ezzel együtt a költségvetési egyenlegbe olvasztotta a megtakarításokat. Alig fél év alatt végbement a pálfordulás.

Orbán Viktor (2010. május 11.) “Az új kormány megalakulása után két héten belül érzékelhető javulás a közbiztonságban.”
2011. január 1. és június 30. között a regisztrált bűncselekmények száma 207 942, míg a 2010. év azonos időszakában 207 245 volt, tehát az új kormány megalakulása után nőtt a bűncselekmények száma, mely a közbiztonság javulását cáfolja.

Orbán Viktor (2010. szeptember 29., Az Este) “Ha úgy látjuk, hogy a költségvetésben szereplő 3,8 százalékos hiány nem tartható, akkor lépéseket fogunk tenni, de ez nem lesz az emberek számára megszorítás.”
Orbán Viktor (2011. január 14.) “Természetesen a kiadásokat csökkenteni kell. Bizonyos területeken a bevételeket növelni kell. De ez nem megszorítás.”
Matolcsy György (2011. szeptember 16.) “Mindannyian tudjuk, hogy az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, tehát ez nem megszorítás.”
Ezt egy 750 milliárd forintos kiigazítási csomag bejelntésekor mondta, mely adó- és járulékemelést is tartalmazott, melyek nem csak az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, tehát megszorítás. A kormány emellett pénzt vont ki az oktatásból, különadót, bankadót és chips-adót vetett ki. Mivel az érdemi bevételnövelést csak a magyar emberek és vállalatok jövedelmeinek lenyúlásával lehet elérni, így a bevételnövelés automatikusan megszorítást is jelent. 

Orbán Viktor (2010. október 18.) “Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be.”
Lázár János “A rendszerváltozás óta először, a második Orbán-kabinet nem azoktól vett el pénzt, akiknek nincs, hanem azoktól, akinek tele van a zsebe.”
Az új adórendszerrel a magyar munkavállalók 40%-ának a bére veszített az értékéből még akkor is, ha 5%-os bruttó fizetésnövekedést feltételeztünk. Ezt azt jelenti, hogy kb. 1,5 millió ember járt rosszabbul. A legjobban kereső 700 ezer ember járt jobban. Tehát igaztalan az az állítás is, hogy “mindenki jobban járt”, és az is, hogy az állam a gazdagoktól vette volna el a pénzt.

Orbán Viktor (2010. december) “Az elmúlt esztendőben […] először Európában mi vezettük be a bankadót.”
A parlament 2004 novemberében fogadta el a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló törvényjavaslatot, amely 2005. január 1-jén lépett hatályba, és a Fidesz az akkori ellenzékben nyíltan támadta. Nem ők vezették be először a bankadót.

Orbán Viktor (2011. január 18., Bild újság) “A gazdaságunkba vetett bizalom továbbra is igen nagy. Ennek oka nem utolsósorban az új flat tax szabályozás: mindenkire vonatkozó 16 százalékos jövedelemadó, 10-19 százalékos társasági adó. Emiatt sokan irigyelnek minket Európában, valóságos befektetési hullámmal nézünk szembe.”
A hibás kormányzati kommunikáció következtében (államcsődöt kiáltottak) 2010 nyarára Magyarország csődkockázata megugrott, a CDS felára a kétszeresére nőtt, és bekerült a befektetésre legkevésbé ajánlott tíz ország közé a világon. 2011 októberében pedig a világ kilencedik legnagyobb csődkockázatú ország lettünk, ami a befektetőket elriasztja, nem hogy vonzza.

Orbán Viktor (Országértékelő beszéd, 2011. február 14.) “A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen. A támadást visszavertük. […] Magyarország nem fogad el utasításokat az EU központjától.”
2011. március 7-én Neelie Kroes uniós biztos felügyeletében több ponton módosította a médiatörvényt.

Orbán Viktor (2011. március) “A parlamenti pártok képviselőivel egyeztetve teljes nemzeti egység alakult ki arról, hogy Magyarország ne mondjon le a független adópolitikáról, gazdaságpolitikájának középpontjában ugyanis az áll, hogy Közép-Európa, majd egész Európa legversenyképesebb adórendszerét építse fel.”
Mind az LMP, mind az MSZP azt állította, csak egy tájékoztatás hangozott el a kormány álláspontjáról, amelyet előzetesen nem egyeztettek a két párttal.

Szijjártó Péter (2011. március 10.) “A tandíj a Gyurcsány-korszakkal együtt megbukott. A szociális népszavazáson az emberek úgy döntöttek, hogy ne legyen tandíj a magyar felsőoktatási intézményekben, ez a célkitűzésünk, s az álláspontunk továbbra sem változott.”
Pokorni Zoltán (2011. március 14.) “Nem tervezi a kormány tandíj bevezetését a felsőoktatásban.”
Réthelyi Miklós (2011. március 17.) “A kormány sem tandíjat, sem képzési hozzájárulást nem tervez bevezetni a felsőoktatásban.”
A kormány az államilag finanszírozott helyek számát 53 ezerről 23 ezerre csökkenti. A közgazdasági, természettudományos és jogi képzéseknél megszűnik az államilag finanszírozott képzés – legalábbis ezt tartalmazza a legújabb felsőoktatási törvénytervezet.

Orbán Viktor (2006. október 24.) “Nem hazudtam soha az embereknek, mert egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot ahhoz, hogy a közéletben maradhasson. A választók, illetve a közvélemény félrevezetése olyan dolog, amit soha nem lehet elfelejteni.”
Orbán Viktor (2008. június 26.) “Arra a kérdésre, hogy hányszor lehet ugyanazzal a hazugsággal megvezetni egy országot, a politikatudomány nem ismeri a választ. A Fidesz ragaszkodik az egyenes beszédhez.”
Orbán Viktor még abban is hazudott, hogy nem hazudott. Talány csak ennyivel gerinctelenebb Gyurcsánynál.

Kategória: Kiemelt bejegyzések, Vélemény | A közvetlen link.

A Fidesz 16 nagy hazugsága bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. corbendallas szerint:

  Ha csak ennyit hazudtak volna, nem lenne ekkora baj. Ha kétszer, tízszer ennyit hazudtak (és fognak is, ne legyen kétségünk), akkor sem lenne baj, ha az emberek azt mondanák: ELÉG!!!
  Sajnos azonban a magyar népnél nincs hálásabb, ha uralkodni kell rajta. Ha nem lesz itt hamarosan forradalom, olyan mélyre kerülünk, amilyenre még nem volt példa. Nincs más kiút.

  • állj cionizmus és diktatúra szerint:

   nem vagyok benne biztos, hogy a Magyarok többsége a fideszre szavaz… mi a helyzet a 800 000 cionistával?? meg orbános oldalomn annyi kamu van… érdekes nevekkel, az jött le, hogy vagy fizetett hozzászólások vannak, de cionisták vanna ott bőven… holokamu kell nekik ez a kormánya cio vezetővel főleg de gyurcsány is cionista ő be is bizonyította az öszödi beszédével.

   • Thomas Bauer szerint:

    Örömmel töltene el, ha a törvénysértő megjegyzéseit hanyagolná a blogon. A holokauszt a XX. század történelmének egyik legjobban dokumentált tragédiája, ennek a kétségbevonása egyszerre feltételez tájékozatlanságot és deviáns viselkedést. Jól ismerem a balatonöszödi beszédet, de nincs tudomásom arról, hogy ilyen témákat is érintett volna Gyurcsány. Ez a blog színvonalas szellemiséget képvisel, ezért azt javaslom, hogy jobban tájékozódjon a hozzászólásai előtt, és akkor kevésbé fog égni a blog közössége előtt.

 2. Kishonti Máté szerint:

  Mélyen egyetértek az előttem szólóval, hozzáfűzve hogy szerintem ez csak a jéghegy csúcsa. Mellesleg kíváncsi lennék a többire is.

 3. HungVoter szerint:

  A Fidesz-KDNP lételeme a hazugság, amelynek jellegzetes produktumai öltenek testet a “a haza nem lehet ellenzékben” jelszóban, a “fülkeforradalomban”, a “NER”-ben, vagy a “nemzeti konzultációk” látszat akcióiban. Ők már az ellenzéki időszak elejétől, 2002-l kezdve a mai napig bezárólag hazudnak. Gondoljuk csak meg, hogy miféle politika építhető arra az alapállásra, amely hazug értékítéletet mond (1) az ország aktuális, a Szoc-Lib. kormány alatti helyzetét, (2) a Fidesz-KDNP ellenzék majdani kormányzati szándékait, (3) az átvett ország kormányzati helyzetét és állapotát, (4) a már hatalomra került kormány valós szándékait, (5) a szövetséges EU Parlament és Bizottság állásfoglalásait és lépéseit, (6) majd a rendszerváltás óta eltelt időszakot illetően is! Ez valójában egy totális hazugság-ömleny, amely révén óriási erőfeszítést tesznek arra, hogy a társadalom felébredése, feleszmélése időpontjáig eltakarítsák a potenciális politikai ellenfelet a hazai politikai élet színteréről. Semmi kétség afelől, hogy egy kalandorok által elfoglalt és sakkban tartott pártelit foglyaivá vált a párt, a párttagság, a pozíciót vállaló közkatonák, és maga az ország! Végezetül, létezik-e Európa nyugati felén olyan állam, amelynek a csúcs-, vagy kulcsvezetői egy szűk, egyetemi baráti-ismeretségi körből nő ki? Létezik még egy olyan kiválasztási rendszer, amely megengedi, hogy a lojalitás legyen az egyetlen döntő kiválasztási kritérium? Esetleg Afrikában, vagy Dél- és Közép-Amerikában, de Európa eme felén, ez nonszensz. Hiteles, bizonyító erejű bizonyítéka annak, hogy a magyar társadalom korruptságánál, polgárosodási deficitjénél és műveletlenségénél fogva képtelen volt felismerni és kitakarítani magából a politikai kalandorságot, az emberi és közéleti hitványságot.

 4. Andrea szerint:

  Csak a legfontosabb tény: A 2010-es költségvetést 2009-ben csinálják!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.