Egy gyorsétterem fejfájára :)

Hiába élünk a női egyenjogúság korában, feminizmusra mind a mai napig szükség van, és szükség is lesz, amíg a nők napi szinten szembesülnek az őket ért hátrányokkal, diszkriminációkkal. Amíg a közgondolkodás szerint a nő tehet arról, ha szexuális erőszak áldozatává válik, vagy egy kocsmáros lánynak jól kell kinéznie a munkájához, addig szükség van a feminizmusra.

A világ nagy problémái

Azonban számos mozgalomhoz hasonlóan a feministák is szeretnek előszeretettel túllőni a célon. Tavaly a New York-i feministák támadták meg a tömegközlekedésben terpeszben ülő férfiakat, hogy a terpesz valójában a nők elleni erőszak egy rejtett formája, nemrég pedig a Facebook-szabályzat pontosításakor akadtak ki a feministák, egészen pontosan azon, hogy a nemi szervek mellett női mellbimbót tartalmazó tartalmat sem lehet feltölteni.

Nem kell túl sokat agyalni azon, hogy miért van ez így. A nők mellbimbója érzékenyebb, mint a férfiaké, emiatt gyakori résztvevője a nemi aktusoknak, és mint az intimitás része, a nyugati társadalmakban így kézenfekvő a takarása. Erre többek között azért is szükség van, mert a férfiak nem úgy viszonyulnak a női mellekhez, ahogyan a nők: a férfiak számára szexuális visszajelzés arról, hogy a nő mennyire lehet alkalmas egy utód táplálására, így kiemelt szerepet játszik a nemi vonzalom kialakulásában.

A fedetlen női mell egy férfi számára elveszíti misztikus sejtelmességét, egyben a közösülés ígéretével kecsegtet. Ha pedig valaki egyenesen közszemlére bocsátja a melleit, azáltal, hogy egyszerre több férfit kecsegtet, lerombolja a férfiak belé vetett bizalmát egy hosszú és tartalmas kapcsolatra. Vulgárisan ezt úgy hívjuk, hogy kurvás. Ez egyszerre jelentheti a férfiak szexuális fantáziájának beindulását és a nő tárgyiasodását. Természeti népeknél a hétköznapi élet gyakori résztvevői a fedetlen keblek, de nem is igazán beszélhetünk ezeknél a társadalmaknál női egyenjogúságról.

A nyilvános helyen gyermekét szoptató anya viszont egészen más történet. Neki nincs szüksége arra, hogy férfiakat csábítson el és párt találjon, hiszen ezen már túl van. Ő saját gyermekének a túlélését, egészésgét szeretné biztosítani.

De mi a helyzet a közerkölccsel?

Ha valaki egy gyorsétteremben szeretne ebédelni, a gasztronómiai élményhez a finom étel mellett az is hozzátartozik, hogy kellemes, tiszta környezetben eszik, hiszen ezek mind befolyásolják a közérzetünket, ami üzleti szempontból kritikus terület. Senki sem akar csatornaszagban vagy a boncasztalnál enni. A gyorsétteremláncok biztonsági őröket alkalmaznak azokra az esetekre, ha valaki megzavarná mások nyugodt táplálkozását, ha például egy kötekedő részeg jelenetet rendezne, vagy egy büdös, ápolatlan ember beülne az egyik asztalhoz anélkül, hogy rendelne valamit.

Az, hogy mi zavarhatja a többi embert, a biztonsági őr dönti el az adott helyzetben. Megpróbálja a többség érdekeit a kisebbség elé helyezni, mérlegeléskor saját normáit és a vállalati normákat próbálja érvényesíteni. A Mekis incidens során úgy tűnt számára, hogy a gyermekét szoptató nő megsérti a közerkölcsöt. A konfliktus abból eredt, hogy az étterem egy másik dolgozója viszont nem találta a cselekedetet közerkölcsbe ütközőnek.

Néger vagy fekete

Erről az esetről az egyetemi újság egyik cikke jutott eszembe, amelyikben egy fekete diák emelt panaszt az ellen, hogy diáktársai – bár teljesen jóhiszeműen – a néger szót használták rá. Elmagyarázta, hogy bár megérti, hogy a magyar nyelvben teljesen más jelentéssel bír, mint az angolban használt n-betűs szó, mindkettő ugyanabból a Niger folyóból származik, amelyen a feketéket elszállították otthonukból, hogy rabszolgának adják el őket. Emiatt ő sértőnek érzi ezt a szóhasználatot, még akkor is, ha diáktársai nem akarják bántani ezzel.

Ez pedig elgondolkoztatott: nem az számít, hogy szerintem mi sértő és mi nem, hanem az, hogy ezzel mást esetleg megbánthatok. Lehet, hogy a kismamának illett volna körültekintőbben eljárnia, mert amit ő és az egyik dolgozó nem talál sértőnek, azt más még annak vélheti. Az éttermekben sokan esznek, és ezt bárki zavarónak találhatja. Emiatt szokott sok kismama inkább a mosdóban vagy egy kendővel eltakarva szoptatni, vagy ha tudja, hogy elmegy hazulról, legalább visz magával egy kis anyatejet cumisüvegben.

Bárhogy is, a mai flash mob tipikus túlreagálása az esetnek, amellyel a Mekinek akár óriási anyagi károkat is okozhatnak az eldurrant agyú feministák. Mindig azt mondják, hogy a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ez igaz a szexre is, viszont sokak szerint ugyanolyan intim is. Megvan rá a lehetőség, hogy teljesen diszktéren csináljuk, így elkerülhetjük még a lehetőségét is annak, hogy a többiek nyugalmát megzavarjuk.

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.