Miért ne olvassuk el Orbán legújabb levelét?

Mert egyetlen célja a gyanútlan olvasó manipulálása. Most bemutatom, hogyan is történik mindez.

1. Manipulatívan megkérdezi, hogy mennyire fontos a terrorizmus térnyerése, miközben rögtön két riasztó példával is szemlélteti azt (persze mindkettő köthető a muszlim világhoz, tehát összekapcsolja a vallást a terrorizmussal, holott más jellegű csoportok is hajtanak végre terrorcselekményeket). Igaz, hogy Magyarországon gyakorlatilag nincs terrorizmus, és a TEK is csak jedinek öltözött egyetemistákat kerget szabadidejében, de a helyzetet szándékosan rosszabb színben tüntetik fel azért, hogy hangsúlyt adjanak a mondanivalójuknak.

2. Itt a válaszok az érdekesek. Az olvasó értelemszerűen nem tudja megjósolni a jövőt, emiatt nem zárhatja ki a terrorcselekményt sem. A kérdés megválaszolása tudatosítja a gyanútlan olvasóban azt, hogy Magyarország lehet terrorizmus célpontja – való igaz, az hazánkban az elmúlt évtizedben a terrorcselekmény leginkább az volt, hogy Budaházy molotov-koktéllal támadtott baloldali politikusok házaira.

3. Itt a kérdés a manipulatív, ami két alkérdést mos egybe: Brüsszel bevándorlási stratégiája hibás / a bevándorlás és terrorizmus között összefüggés van. A két kérdést csak egyszerre lehet megválaszolni, így a gyanútlan olvasó fejében a kettő össze is kapcsolódik: Brüsszel bevándorlási stratégiája növeli a terrorizmus fenyegetettséget. Valójában a logikai kapcsolat pont fordítva van: az IS fenyegetettése miatt érkeznek egyre többen Európába.

4. Nem véletlenül került egymás mellé a három szó: “megélhetési bevándorlók törvénytelenül”. Kriminalizálják a bevándorlókat, bűnözőknek bélyegzik őket, és ezt az értékítéletet sulykolják a gyanútlan olvasóba. A megélhetési szóról mindnekinek a megélhetési bűnözés jut az eszébe.

Ők viszont sokkal inkább menekültek, akiket azért gyilkolnak, mert keresztények. A bűnözőkön senki sem akarna segíteni, de a menekülteken már igen. Így formálják át a gyanútlan olvasó értékítéletét: kialakítanak a kriminalizált menekültekkel szemben egyfajta ellenséges attitűdöt.

Persze a kérdés másik fele, hogy erről hallott-e az olvasó, vagy sem, teljesen irreleváns.

5. Tovább élezik a “megélhetési bevándorlókkal” szembeni ellenállást azzal, hogy felvetik, ezek a “bűnözők” elvehetik a magyar munkahelyeket és megélhetéseket. De ne felejtsük el, hogy a számuk a tízezres nagyságrendben van, szemben a 4,1 millió magyar munkavállalóval.

(Hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása okozta, 2020-tól lecsapódó nyugdíjkatasztrófa hatásait a munkavállalók számának növekedése mérsékelheti, arra most nem térnék ki.)

6. Most, hogy a gyanútlan olvasó megtudta, hogy Brüsszel “megélhetési bűnözőket” enged Magyarországra, akik “elveszik a megélhetését”, megkérdezik tőle, hogy szerinte megbukott-e Brüsszel bevándorlási politikája (ami persze támogatja a terrorizmust). Az első 5 kérdés után már aligha lehet azt válaszolni, hogy keresztényi kötelességem segítséget nyújtani ezeknek a hazájukból elüldözött embereknek.

7-12. Ezek a kérdések arról szólnak, hogy az új attitűddel ellátott gyanútlan olvasó kifejezze támogatását a magyar kormány (Fidesz) és értékrendje felé, az utolsó kérdésekkel pedig visszamérik, mennyire volt sikeres a kérdőív véleményformáló hatása. Mert a gyanútlan olvasó minél többször húz be egy x-et a Fidesz mellett, annál közelebb érzi majd magához. Ez a közpénzből fizetett 1 milliárd forintos kérdőívezés valódi célja.

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.