Internetadó = tömegmészárlás?

Nem. De a hatásvadász címektől lehet, hogy örökre megszabadulunk. Az internettől is.

Másfél héttel a választások után előállt a kormány az internetadóval: minden megkezdett Gigabyte után 150 forintot sarcol jövő évtől a kormány az internetszolgáltatóktól. Ez azt jelenti, hogy a háztartásomban igénybevett T-Home Netmánia XL díjcsomag esetén, amiért 5925 forintot fizetek, az általam lebonyolított kb. havi 200 Gigabyte adatforalom után a szolgáltató 30 ezer forintot fog fizetni.

Hogy ne menjenek csődbe, a szolgáltatók a terheket

a lakosságra fogják terhelni.

Ennek persze komolyabb következményei is lesznek.

1. Megszűnik a Free Wi-Fi.

Nem lesznek nyilvános hotspotok, nem lesz internetelérés a kávézókban, éttermekben, plázákban és más közösségi helyeken.

free-wifi-spot-2

2. Nem lesz korlátlan adatforgalmat biztosító szolgáltatás.

A lakosság nyomorogni fog a Gigabyte-okon. Az adatforgalom lecsökken, milliók számára az internet elérhetetlen luxuscikké válik. A független, online hírportálok kevesebb emberhez jutnak majd el, és videóriportok sem lesznek. Az emberek fő információforrása a Fideszes közmédia lesz.

FIDESZ_EVERYWHERE_2

3. Az internetes tartalomszolgáltatás sötét középkora fog eljönni.

Drágább lesz az iTunes-ról és a Beatport-ról letöltött zene, fizetni kell a legálisan megvásárolt appok és programok után is, és a Netflix sem fog idén eljönni. Nem lesz internetes televíziózás, de még a Youtube videók feltöltése és megtekintése után is komoly ezer forintokat kell majd fizetni.

tizezer_forint_2

4. Nem lesz több jó minőségű tartalom az interneten.

Egy interneten megvásárolt Full-HD film önmagában olcsóbb lesz, mint a rá kivetett adó. A veszteségmentes zene is megdrágul. A torrentoldalak lehúzhatják a rolót.

ncore_ado

5. Lőttek az internetes kommunikációnak.

Nincs több ingyenes Skype, Teamspeak, videóbeszélgetés, e-mailhez csatolt fájl, fizetni kell még a megosztott képgalériák és a Facebookra feltöltött cuki állatos videók megnézése után is. A közösségi média és a felhőszolgáltatás a gazdagok kiváltsága lesz.

cuki_2

6. Megdrágulnak a játékok.

Azt hiszed, hogy ha egy 70 százalékos leárazásban megveszel egy játékot a Steam profilodon keresztül, nyugodtan hátradőlhetsz? Míg letöltesz és telepítesz egy 20 Gigabyte-os játékot, fizethetsz 3000 forint internetadót, és hiába tiéd a játék, minden telepítésnél újra fizetned kell majd érte. A multiplayer játék során felhasznált adatmennyiségről nem is beszélve. A népszerű ingyenes játékok pedig (DotA 2) frissítésről frissítésre egyre többe fognak neked kerülni…

steam

7. Megszűnik az e-learning.

Az interneten megtekinthető egyetemi előadásokért, oktató videókért, az egyetemek által biztosított ingyenesen letölthető szoftverekért és segédanyagokért is mind fizetni kell ezután. Ugyanez igaz a középiskolai tananyagokra, segédanyagokra. Az internetről megszerezhető tudás sokak számára elérhetetlenné válik.

tananyag

8. Megszívják a magáncégek is.

A céges videókonferenciák és az otthonról elvégezhető távmunkák is sokba fognak kerülni. A multimédiával foglalkozó cégek, az IT szektor és a távgyógyászat előtt is ajtók csukódnak be. Startup vállalkozások sem lesznek ilyen ellenszélben.

9. Összedől a reklámpiac.

Az internetes reklámokért, politikai kampányvideókért és kéretlen tartalmakért is a lakosság fog fizetni. Te mennyit fizetnél azért, hogy a képedbe nyomjanak egy mosópor reklámot?

10. A Fidesz ismét segget csinált a szájából.

– 2004-ban ellenezték a bankadót, majd 2010-ben bevezették
– 2008-ban ellenezték a tandíjat, majd 2012-ben bevezették
– 2008-ban ellenezték az ÁFA-emelést, majd 2011-ben megemelték
– 2008-ban ellenezték az internetadót, most pedig bevezetik

internetado_fidesz

Nem baj.

Jövőre a Parlamenti Wi-Fi-ről fogok torrentezni.

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.