De.

Az EU céljai közé tartozik a fejletlen régiók felzárkóztatása, és ezt a legtöbb esetben úgy éri el, hogy a fejlettebb régióktól áramoltatják ide a fejlesztési pénzeket, aminek a bölcs felhasználásával mi is közelebb kerülünk ez EU átlagos életszínvonalához. (Nevezzük ezt egy főre jutó vásárlóparitáson mért GDP-nek.)

A legtöbb ország esetén ez bevált módszer, az elmúlt három évben a lengyelek egy főre jutó GDP-je az EU-átlag 63 százalékáról 68 százalékára nőtt, a románoké 51 százalékról 54-re, a a szlovákoké 72 százalékról 74-re, és a nálunk fejlettebb cseheké is 80-ról 81-re emelkedett.

Most jön az a bizonyos de. De az egy főre jutó magyar GDP 2010 óta 66 százalékról 67 százalékra mindösszesen 1 százalékot nőtt úgy, hogy az elmúlt két évben stagnált, egy picit sem mozdultunk el az EU-átlag felé. Hogy ennek mennyi köze van az EU-s pénzek elosztásához, annak eldöntését az olvasóra bízom, de egy gondolatmenetet mindenképpen érdemes megvizsgálni.

Ha Magyarország fejlettségét tekintve az EU-átlag irányába mozdulna el, akkor fejlettebb régióként kevesebb fejlesztési pénzre lennénk jogosultak. Tehát ha van valaki, aki lenyúlja ezeket a pénzeket, akkor annak az áll az érdekében, hogy Magyarország fejlődését visszaszorítsa, hogy biztosítsa magának a még több lenyúlható fejlesztési pénzt és az állandó pénzcsapot.

Ez persze Magyarország érdekeivel megy szembe.

Forrás:
http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/kiabrandito-adat-magyarorszag-leszakadt-megeloztek-a-lengyelek-is-429781

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.