Nem szuperhősök álruhában

Pár napja kering a világhálón a Tolvajkergetők egy videója, amelyben Tomcat és fiatal fenyítőbrigádja egy család által lakott házba lépnek be, és addig provokálják a családfőt, amíg az jogalapot nem szolgáltat nekik arra, hogy gázpisztollyal arcon lőjék. Hogy miért? A Tolvajkergetők szerint ez jogilag tiszta eljárás, hiszen a ház valódi tulajdonosát a család elüldözte, aki a Tolvajkergetőket kereste meg abban bízva, hogy így a rendőrségi eljárásnál hamarabb kerül pont az ügy végére. Tomcat az elüldözött tulajdonostól kibérelte a házat, így az ott lakó család szerinte betolakodónak számít, és így Tomcat jogosan használhatja a gázpisztolyt önvédelmi céllal.

A képregényektől a 444 bloggerekig már sokan foglalkoztak az önbíráskodás etikai és jogi kérdéseivel, és az ehhez vezető társadalmi igényekkel. Egy sokkal inkább gyakorlati aspektusával viszont senki sem foglalkozik, ez a blogbejegyzés most ezt a hézagot próbálja meg betölteni. Arról szól, hogy milyen következményekkel járhat az, ha magánszemélyek vagy civil szervezetek az államot megkerülve embereket figyelnek meg, és átveszik az igazságszolgáltatás szerepét. Ezt pedig egy fiktív levéllel mutatom be.

Tisztelt Gipsz Jakab!

2014. június 1-én 8 óra 54 perckor vezetés közben kézben tartott mobil rádiótelefont használt, amelynek során a KRESZ 3. § (2) értelmében szabálysértést követett el, ezért 20 ezer Forint bírság megfizetésére kötelezem.

2014. június 1-én 8 óra 59 perckor a fa mögött található, 30-as sebességkorlátot jelző tábla vonalában még 46 km/h sebességgel haladt, a Kkt. 21. § (1) a) pontja értelmében szabályszegést követett el, ezért 30 ezer Forint pénzbírság megfizetésére kötelezem.

Ugyanezen a napon 9 óra 16 perckor a Blaha Lujza téren való áthaladáskor kettő méterre érintette a buszmegállókat, miközben dohányzott, a hatályos jogszabály értelmében szabálysértést követett el, emiatt további 30 ezer Forint bírság megfizetésére kötelezem.

A bírságok összege 80 ezer Forint. Felszólítom, hogy a mellékelt csekken fizesse be a rendőrségnek, ellenkező esetben Egyesületünk bepereli közúti veszélyeztetésért, melynek során az önről készült videófelvételeket bizonyítékként terjesztjük elő.

További szép napot és biztonságos utazást kíván:
Kis János, a Biztonságos Közutakért Egyesület alkalmazottja

U. I.:

Láttam nCore fiókját, hogy számos multimédiás tartalmat töltött le illegálisan torrent klienssel, többek között az Iron Man trilógiát, több zenealbumot, a Battlefield 4 konzoljátékot és még egy képszerkesztő programot is. Emiatt ne aggódjon, a kiadók menet közben betörtek önhöz, lefoglalták a számítógépét, és mivel nem állt az okozott kár egyensúlyban a számítógép értékével, kárpótlásul még a plazma televíziót is elvitték.

Továbbá úgy tudom, beperelte Kilincselő Eduárd becsületsértésért egy dühös hangnemű Facebook hozzászólása miatt, nem azért, mert úgy megbántotta volna, csak gondolta, kipróbálja, hogy milyen jó dolog civileket szivatni a jog köntösébe bújva.

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.