A magyarmagyar

A magyarmagyar

A Hungaricus egy olyan állatfaj, mely együgyü képmutatással és kegyetlen ambícióval is képes groteszk öncsonkításra. Leleményessége és eszköztára kimeríthetetlen, társadalmi szerveződése rendkívül közel áll az Ovis aries strepsiceros Hortobágyiensis fajhoz. Bőrpigmentáció szerint szegregálódik. Az elülső fejrész (az arcrész) kültakaróján megvastagodott hypodermis található.

Begurul az alacsonypadlós. Hátul keservesen megmássza a lépcsőt egy vén szivar. Mérgelődik: rohadt BKV, hogy ilyen magas buszokat vesznek. Utazik, jelez. Ugyanott leszáll. Morgolódik: rohadt BKV, hogy ilyenekre költik a pénzünket. Leszálláskor beveri a fejét: rohadt BKV.

A hazafi hazáját szerető, érte önzetlenül tevékenykedő főnév. (A Magyar Értelmező Kéziszótár nyolcadik kiadása szerint.)

A magyar: a probléma megoldási idejéig tartó falloszcsapkodás: ki sem fejezhető a sértettség, hogy mennyire meg vagyunk alázva azzal a problémával. A konstruktív: a kényszerhelyzetből történő elfogadás és problémamegoldás példamutató jellemképzettségől árulkodik.

Érdeklődött, hogy hová mennék szívesen? Egy olyan világba, ahol igazság van, és soha sem hazudnak nekem. Például a Pokolba.

Begurul az alacsonypadlós. Felszáll egy véleménystabil forma. Hogy mindenki jól hallja, hangosan méltatlankodik: négy éve zavarja a forgalmat ez az épülő épület, és még mindig csak az alapoknál tartanak! Röhögő busz hagyta el Keleti megállóját, hátul hagyva a négyes metró készülő aluljáróját.

Állítólag a magyart hatékony pedagógiával tanították meg tapsolni az előző rendszerben (aki először abbahagyta a tapsolást, azt elvitték a fekete kocsival a feketeruhások), ez mélyen bennünk maradt, úgyhogy most mindenért tapsolunk, és pár mókás kedvű fiatal is képes tapsvihart gerjeszteni egy nagyobb csorda magyarban elkeveredve (komondorként). Kipróbáltuk, tényleg.

A biológus is megaszonta. Átszöktek a kerítésen a sötétzöldek, felrúgták a rovarcsapdákat, és írtak egy cetlit: ne ölj! (Te meg ne el a diplomamunkám! Én dolgoztam meg érte…) Mint mikor az utcán az istenfélés lángjai emésztették fel Guttenberg hagyatékát. Mint mikor megvadult munkások mérnöki műveket törtek. Merthogy aszonták nekik, elveszi a munkát. Ma örülnének neki… (Hogy elveszi azt.)

Őseim voltak: felvidéki magyarok, svábok, szlovákok, buléner németek, csángó magyarok – a múlt században. Én véletlenül a határ magyar oldalára születtem, ezért most a tótokat „kell” utálnom.

A pap és a rabbi sohasem fogja megérteni a másikat, de az olasz tudós és izraeli tudós igen. Mert a vallás nem, de a természet egységes, és bár könnyebb kigondolni, mint megismerni, a vallások Isten akaratát próbálják kitalálni, a természettudományok Isten törvényeit fedezik fel.

Akkor lett volna jó a rendszerváltás, ha nem csak eszmeváltás, de elsősorban szemléletváltás. (Ha nekem nem is hiszel, higgy Madáchnak.)

Begurul az alacsonypadlós. Kigurulnak belőle a részegek.

Megoldás a nem okosság ellen: felvilágosítás. (Nem megvilágosodás!)

Az ötvenhatos is megszonta. A kétezerhatos nem ötvenhatos, mert nincs kommunista diktatúra, külföldi megszállás, továbbá nem családostul kivonuló békés és fegyvertelen tüntetőkre lőttek éles lőszerrel, és mert nincs forradalom. Az igazi nemzeti hősök méltóságát büszkén alázzák meg, és még nekik áll följebb – asszik, most hazafik. Nem a jobbos mondta, nem a balos mondta, az ötvenhatos mondta.

Akik annyit mondják magukról, hogy magyarok, azok azért teszik, mert szükséges állandóan hangoztatni (és másképp jelezni) magukról, hogy magyarok, mert amúgy az ember önmagában nem venné észre, hogy magyarok, mert semmi magyar nincsen bennük. Ezek a divatmagyarok. Aztán annyit mondják magukra, hogy magyarok, hogy megtanulja a végére az ember (hogy magyarok). Aztán, ha mondani kellene nekik egy magyar nemzeti értéket, akkor a válaszuk: „ajómagyar pálinkának nincsen párja”. De Radnóti, na az már luxus. (Esetleg neoliberális dogmákkal fertőző szocionista, liberálbolsevik antimagyar, ha nem mondjuk meg nekik előre, hogy a becsületes neve Radnóti.)

Az ideális demokrácia azt mondja, hogy a jónép a számára legmegfelelőbb pártot képes megválasztani. Persze az ideális demokrácia azt feltételezi, hogy az embereket nem lehet megtéveszteni, tudati szinten befolyásolni a retorika, kommunikáció és a politikusok veleszületett vagy iskolapadokban megtanult módszereivel, meg hazugsággal, s egyéb médián lecsorgatott dezinformációval. Feltételezi továbbá azt, hogy a politikusok IQ-ja átlagban 100, meg azt, hogy csak annyi diplomás van közöttük arányokban, mint a jónép között. Az ideális demokrácia azt feltételezi, hogy a jónép képes körültekintően, előrelátóan egy számára helyes döntést meghozni. Az ideális…

A divatmagyar nagybecsű nemzeti lobogónkat az ablakában cafrangosítja.

Ennyi erővel „magyar terméket” is vásárolhatnál. Fehér dobozka (meg piros, meg zöld) és csak 990 forintba fájna, és persze üres. Támogatjuk a magyarságot. Ha nagy lenne a kereset, megjelenne a multinacionális verzió a „magyar termékből”, csak 890 forintba fájna. Sőt, ha ennyire támogatjuk a magyarságot, aláírást kellene gyűjteni az adónövelésre… Akkor a tökéletes verseny sem sérülne, és nemcsak a profit maximalizálódna, de biztosan magyar markok nyúlnának érte.

S a nép (az istenadta) sem azért utálta ki lényegében azt a miniszterelnököt, mert hazudott. Hanem mert egyszer igazat mondott.

Nem érhet célt az a csomag, amin nincs megfelelő bélyeg.

Aki nem a legjobb, hanem a legkevésbé rossz pártra szándékozik szavazni, az (meg)ért a politikához annyira, hogy bizonyosan jó döntést meg tudjon hozni.

Széchenyi volt a legnagyobb magyar, mert neki volt a legnagyobb cafrangosítható lobogója, legnagyobb kokárdája, legnagyobb karszalagja, legnagyobb tarsolya, legnagyobb ajómagyar pálinkája, legnagyobb forradalma, legnagyobb Nagyon Nagy Magyarországa. Vagy mert becses uraságára igencsak illik a hazafi definíciója (lásd: feljebb).

A magyar politikusok nem úgy kapnak hatalmat, hogy a nemzetért folytatott tevékenységüket jutalmazza a nép. Hanem úgy, hogy politikai ellenfeleiket egyszerűen kicsinálják. Ezzel morális aggályok vetődnek fel (lásd: Hitler, Rákosi).

A közgáztanár is megaszonta. Az emberek csodákoznak azon, hogy politikusok csak hatalmat akarnak, miért, mi mást akarnának? Minden más törekvés ellenkezne az emberi természettel. A természetes kiválasztódás folytonosságát zálogosító emberi hajlamokkal. (Evolúció, basszameg, a legerősebb emberi törvény!)

Minden ember vektor. Lényegében az, hogy emberek vagyunk, determinálja cselekedeteinket (szeretni, hinni, csalni, …). A többi identitásunk (nemzeti, nemi, vallási, politikai, zenehallgatási, szurkolói, …) csak tetteink irányát befolyásolja.

Fel kell nőnie a magyaroknak a politikához, hogy a politikusok is felnőhessenek Magyarországhoz.

Kategória: Irodalom | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.