Környezettudatosság a háztartásokban

A gazdasági válság még nem csengett le hazánkban. Idén recessziót jósolnak, a kormány új adókat vet ki, és a háztartásoknak is hatékonyabbaknak kell lenniük, ha át akarják vészelni ezt az időszakot. Hogyan élhetünk meg havi 47 ezer forintból? Hogyan spórolhatunk mi a háztartásokban? Vicces, de környezetvédelemmel. Kreatív összefoglaló következik.

Villamos energia

A kihasználatlanul, fölöslegesen járatott elektromos berendezések energiapazarlása villanyszámlánkon köszön vissza.

Vannak ismerőseim, akik elalszanak a TV előtt, így éjszakára bekapcsolva felejtik azt. Egy 150 W teljesítményű TV esetén akár havi ezer forintokat aludhatunk át, nem is beszélve arról, hogy alvászavarokat okozhat. Rosszabb a helyzet, ha egész nap be van kapcsolva a készülék, ez akár havi 4-5 ezer forint felesleges kiadásnövekedést is okozhat.

Sokat spórolhatunk azzal is, ha hibernáljuk vagy kikapcsoljuk a számítógépet, ha nem használjuk. Egy asztali számítógép 200 W körül fogyaszt, és a 24 órás használat 7 ezer forintba kerül havonta. Néhány ismerősöm csak zenehallgatásra hagyja bekapcsolva éjszakára, nappal pedig csak a torrentek miatt hagyja bekapcsolva. Az éjszakai kikapcsolással 2 ezer forintot spórolhatunk havonta, és 4 ezret, ha nappal sem fut feleslegesen. Éjszaka zenét lehet hallgatni mp3 lejátszóról vagy hi-fi készülékről, aminek jóval kisebb a fogyasztása, energiatakarékos, így pénztárcabarát is.

Ha viszont mindenképp bekapcsolva szeretnénk hagyni a számítógépet egy kis töltögetésre vagy zenehallgatásra, a monitor és hangszórók kikapcsolásával akár 100 W-tal is csökkenhet a fogyasztásunk, amivel egy hónapban ezer forintokkal lehet karcsúbb a villanyszámlánk.

A laptopok természetükből fakadóan energiatakarékosak, csak 40 W körüli a fogyasztásuk, ezért csak ötödannyival növelik a villanyszámlát, mint az asztali számítógépek. Már emiatt is érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy laptopot vásároljunk asztali számítógép helyett, hiszen a villanyszámlán megspóroljuk az árkülönbözetet. Napi 8 órás használat mellett 5 év alatt 115 ezer forintot spórolhatunk a hordozható számítógéppel! A laptopok hátránya viszont az, hogy kevésbé intenzív igénybevételre lettek tervezve.

Gyakran előfordul, hogy este egyik szobából a másikba áttérve nem kapcsoljuk le a lámpákat, és azok fölöslegesen világítanak néhány órát. Ez a figyelmetlenség könnyen a pénztárcánk rovására mehet: szélsőséges esetben akár ezer forinttal is megnövelheti havi villanyszámlánkat. Kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk.

A feleslegesen bekapcsolva hagyott készülékek, mint például a ventilllátor, szúnyogriasztó, vagy épp a túltöltött mobiltelefonok nemcsak az eszközöket amortizálják a felesleges használattal, de a sok kis fogyasztású készülék pazarló hatása összeadódik, és emiatt újabb ezreseket róhat ránk az energiaszolgáltató.

Az egyik leginkább energiagyilkosnak mondható házi készülék a klíma. Egy ilyen eszköz akár meg is kétszerezheti villanyszámlánkat. Egy jobb hatásfokú (inverteres) készülékkel azonban havi 3-8 ezer forintot megspórolhatunk, ha pedig csak néhány órára kapcsoljuk be, hó végére jóval több maradhat a zsebünkben. Általában kisebb zajjal dolgoznak és hosszabb élettartamúak, így érdemes lehet ezekben gondolkozni. Jelentősen nőhet a villanyszámlánk, ha túl nagy a külső és a beállított belső hőmérséklet különbsége, vagy ha nem húzzuk be a redőnyöket a napos órákban.

Vízhasználat

Változás következhet be vízszámláinkon is, ha kicsit odafigyelünk. Ha a fürdés helyett (kb. 85 liter víz) a zuhanyozást (kb. 30 liter víz) választja egy négy fős család, egy hónapban 1500 forintot spórol meg.

Egy mosás során átlagosan 30 forint vizet használnk fel, ezért érdemes nagyobb adagokban mosni, mert ezzel száz forintokat takaríthatunk meg hó végére. Mosogatógéppel akár ötödére is csökkenthetjük a mosogatáshoz felhasznált vízmennyiséget, azonban a villamos áram és a mosogató tabletta extra költségei miatt 20 forint helyett átlagosan 100 forintért mosogat. Így is olcsóbban mosogat, mint a minimálbér, de ne felejtsük ki, hogy a mosogatógépnek is van ára. Ezt mindenki maga mérlegelje.

Tettem egy kísérletet. Folyó vízben mostam fogat és borotválkoztam, így közel 10 + 15 liter víz folyt le a lefolyón. Ez napi rendszeresség mellett egy hónapra 180 elpazarolt forintot jelent. Egy négy fős családban (2 férfi + 2 nő) ez 500 forint. Ha viszont a folyóvíz helyett pohárba vagy tálba öntött vizet használna a család, a költség 40 forint lenne egy hónapra.
A csöpögő csapokra sem árt ügyelni. Egy percenként tizet csöppenő csapon egy hónapban 170 liter víz, ezzel együtt 40 forint folyik el. A víztakarékos WC tartályokkal pedig akár 800 forintot is megspórolhatunk havonta.

Ezek az egyszerű, házi praktikák csak minimálisan befolyásolják hétköznapi kényelmünket, alkalmazásukkal azonban 5 ezer forintokkal faraghatjuk le számláinkat. Hogy legyen mit félretenni a nyugdíjas évekre…

Kategória: Vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.